Samir Calixto en M op podium Korzo en Nederlands Dans Theater

Samir Calixto laat zich in M inspireren door Also sprach Zarathustra van Friedrich Nietzsche. Korzo en Nederlands Dans Theater bieden de jonge Braziliaanse choreograaf samen een podium.

Podium voor talent

Korzo en Nederlands Dans Theater bundelen krachten om talentvolle dansmakers te begeleiden. Ieder jaar wordt een choreograaf gekozen: voor 2016 is dat Samir Calixto. De choreograaf werd in 2013 met zijn voorstelling 4 Seasons genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’, en hij ontving in 2014 de eerste BNG Bank Dansprijs.

M van Samir Calixto

Samir Calixto houdt van pakkende thema’s. Eerder al maakte hij bewerkingen van Winterreise (Schubert), 4 Seasons (Vivaldi) en het dichtwerk Paradise Lost van Milton. Nu gaat hij dus aan de slag met de klassieker Also sprach Zarathustra, ook geen lichte kost. Ga er maar vanuit dat Calixto het goed oppakt. Want dat kan hij.

Korzo over M: ‘Op een moderne bewerking van Mahlers muziek brengen vijf mannelijke dansers hun hele menszijn naar het podium: hun lichamelijke en geestelijke inzet en overgave, hun extreme kracht en kwetsbaarheid, hun persoonlijke lotgevallen en paradoxen. M gaat op donderdag 19 mei 2016 om 20:30 in première in het Korzo theater in Den Haag.’

Also sprach Zarathustra

Calixto gebruikt vooral enkele filosofische inzichten uit Friedrich Nietzsche’s Also sprach Zarathustra uit 1885. Nietzsche hechtte grote waarde aan de kennis die in het lichaam is opgeslagen: ‘Er is meer wijsheid in het lichaam, dan in de diepste filosofie’. Samir richt zich in M op het vermogen tot transformatie dat in ons lichaam besloten ligt. M wordt vergezeld van een moderne bewerking van Mahlers muziek, die tekst uit Also sprach Zarathustra verwerkte in zijn Symfonie nr. 3.

Extra

Let op! In de voorstelling is op enkele momenten een slang op het toneel aanwezig. Optimale veiligheid, zorg en begeleiding worden gewaarborgd door Stichting PretMetRep Reptielopvang.

Bekijk hier de speellijst of meer informatie over M van Samir Calixto.

(Foto bovenaan: Eyjólfur Eyjólfsson)

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.