Sensualiteit, ritme en lijfelijkheid in Danzón van Internationaal Danstheater

Op 7 maart gaat Danzón, de nieuwste voorstelling van Internationaal Danstheater in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Laat je meenemen in de fascinerende wereld van verschillende Caraïbische culturen.

De dans- en muziekvorm Danzón is een afgeleide van de habanera en ontstond rond 1870 in Cuba door invloeden van Europese en Afrikaanse immigranten. Bij alle lagen van de bevolking en alle rassen was de Danzón geliefd en er vond een vermenging plaats tussen arm en rijk, wit en zwart. Uit angst voor deze vermenging werd de Danzón verboden.

Vele dans- en muziekstijlen ontstonden in deze periode in het hele gebied en de invloed van Danzón en van het Caraïbisch deel op de rest van de muziekwereld is ongekend groot geweest. Sensualiteit, ritme, lijfelijkheid, klankkleuren van een enorme expressiviteit zijn een paar van de kenmerken.

Danzón is ook de titel van de nieuwe productie van het Internationaal Danstheater. Na het overweldigende succes van FADO, dat bekroond werd met de Danspublieksprijs 2014, en het door het publiek hooggewaardeerde Crazy Blues, presenteert het Internationaal Danstheater deze nieuwste voorstelling geïnspireerd op de gelijknamige muziek- en dansvorm.

De choreografie van Danzón is van Jan Linkens. De voorstelling wordt live begeleid door de Cubaanse pianist en componist Abel Marcel Calderon en zijn band.

Let op: door te nomineren of te stemmen voor de Dans Publieksprijs of de Dansfoto van het Jaar maak je kans op 2 vrijkaarten voor de première van deze voorstelling! Meld je hier aan.

Bekijk de speellijst en boek tickets

Lees hier de recensie

Voorstelling gezien? Geef bovenaan dit artikel je sterren door!

Bekijk hier muziek van Abel Marcel Calderon in VPRO’s Vrije Geluiden:

 


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.