So You Think You Can Stoelendans is een gouden combinatie

Stoelen staan centraal in de nieuwste voorstelling van Introdans, So You Think You Can Stoelendans. Dat verklaart alvast de titel. Maar er is nog een unieke link naar het programma.

Nieuw werk David Middendorp

De Nederlandse choreograaf David Middendorp maakte furore in de tv-programma’s America’s Got Talent en Britain’s Got Talent. Hij liet een fantastische combinatie zien van dans, animatie en techniek. Niet zo vreemd, zou je denken van de choreograaf die zoon is van een ingenieur. Maar het publiek en de jury sloegen achterover van zijn wonderlijke danswereld. Nu maakt hij voor Introdans een nieuw werk met het America’s Got Talent-duet als startpunt en de stoel als inspiratiebron. Een perfecte link tussen dans en beeld.

Nederlandse première Alexander Ekman

Ook Alexander Ekman maakt ongewoon werk. Na een danscarrière bij het Koninklijk Ballet van Zweden, Cullberg Ballet en NDT 2 begon deze Zweedse danser met choreograferen. Inmiddels is hij een veelgevraagd dansmaker. Bij Introdans is een deel van zijn productie Whim voor het eerst in Nederland te zien. ‘Hoezeer de dansers ook door elkaar heen schreeuwen en rennen, hoe woest ze hun armen en benen ook in de lucht werpen, Ekmans werk vraagt van de uitvoerders een opperste concentratie en bijna militaire precisie.’

Nederlandse première Ángel Rodríguez

De in Madrid geboren choreograaf Ángel Rodríguez breidt voor Introdans zijn Nine Words uit met een nieuw duet. Deze swingende stoelendanschoreografie verbeeldt de levenscyclus van de mens. Rodríguez studeerde als danser onder Carmen Roche in Madrid en maakte werk voor diverse dansgezelschappen.

Tussen balletten door worden ook twee films getoond. Chairs, van David Middendorp en een foto-collage op film van Mathieu Di Scala.

Mauro de Candia en Purple Fools 

In 2003 werd de Italiaan Mauro de Candia vaste gastchoreograaf van Ballett der Staatsoper Hannover. Daarnaast bouwde hij een internationale carrière als freelance choreograaf op. Sinds 2012 is De Candia artistiek directeur van het dansgezelschap van het Theater Osnabrück in Duitsland. Bij Introdans was eerder werk van hem te zien. In Purple Fools spelen tien dansers in een ballroom-achtig decor een meesterlijk spel van uitdaging en verleiding.

Op 14 oktober gaat So You Think You Can Stoelendans in première in Stadstheater Arnhem.

Boek jouw stoel

 

(foto boven: Pieter Henket)

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.