SPRING 2018: Asianess en gemeenschap versus individu

SPRING 2018 gaat over de relatie tussen het individu en de samenleving, over ‘The One and the Many’. Het festival vindt plaats van donderdag 17 t/m zaterdag 26 mei 2018.

SPRING 2018 Performing Arts Festival

SPRING 2018 heeft een focus op werk uit de Asia-Pacific regio met makers Ho Tzu Nyen, Anouk van Dijk / Chunky Move en Tianzhuo Chen. Onder de focus Urban Heat presenteert het festival politiek gedreven kunstenaars met werk in de publieke ruimte van Isaac Chong Wai en Dries Verhoeven. De kracht van vrouwen in dans en theater wordt getoond met choreografen Mette Ingvartsen en Kate McIntosh. In het Nederlandse programma presenteert het festival werk van Wunderbaum, Schweigman& en Naomi Velissariou.

SPRING Performing Arts Festival vindt plaats van donderdag 17 t/m zaterdag 26 mei 2018 in verschillende theaters en de publieke ruimte in Utrecht. Tien dagen lang maakt het publiek kennis met gedurfde, hedendaagse internationale podiumkunsten. Het volledige programma is nu bekend.

SPRING opening

SPRING opent op donderdag 17 mei met to come (extended) van gerenommeerde Deense choreografe Mette Ingvartsen. In deze #metoo-tijd confronteert Ingvartsen de huidige, geseksualiseerde maatschappij met haar eigen vrolijke en lichthartige perspectief op seksuele vrijheid. De voorstelling maakt deel uit van een sterke line-up met hoog kwaliteitswerk van vrouwelijke choreografen: Female Power.

Asia-Pacific focus

SPRING toont belangwekkend werk uit de Asia-Pacific regio met voorstellingen over Asianess, technologie, gender en spiritualiteit. De Chinese beeldend kunstenaar Tianzhuo Chen toont met An Atypical Brain Damage de clash tussen Azië en Europa. Het publiek beweegt zich op het podium in een clubsetting door dit spektakel heen. Het Australische dansgezelschap Chunky Move van de Nederlandse choreografe Anouk van Dijk werkt voor het nieuwe werk ANTI—GRAVITY samen met de veelgeprezen beeldend kunstenaar Ho Tzu Nyen uit Singapore. In Deep Present vraagt Koreaanse maker Jisun Kim zich af wat er gebeurt als Artificial Intelligences de menselijke besluitvorming overnemen.

Urban Heat – werk in de publieke ruimte

Onder de focus Urban Heat presenteert het festival werk van politiek gedreven kunstenaars in de publieke ruimte. De Oostenrijkse choreograaf Willi Dorner neemt in every-one het publiek mee op tour door Kanaleneiland waar hij met revuedans reflecteert op de jaren twintig. In Walking the Line nodigt Benjamin Vandewalle bezoekers uit voor een wandelchoreografie langs een serie tableaux vivants door de winkelstraten van Utrecht. Isaac Chong Wai uit Hong Kong neemt in The Collective Individual Exercises Utrecht over met massachoreografieën over collectiviteit en individualisme waaraan tot 100 mensen deelnemen. Op de Neude bouwt Studio Dries Verhoeven een monument voor het einde van de westerse hegemonie.

Dutch Connection

In het Nederlandse programma onderzoekt acteurscollectief Wunderbaum samen met 10 stijve landgenoten in De geschiedenis van mijn stijfheid het Nederlandse onvermogen om soepel te kunnen bewegen. De solo Something In This Universe van componist, muzikant en performer Genevieve Murphy balanceert op het omslagpunt tussen beheersing en destructie. Theater Utrecht en theatermaker Naomi Velissariou presenteren The SK Concert: Permanent Destruction, een energy concert over zelfhaat en onbeantwoorde liefde, geïnspireerd op het werk van de Britse toneelschrijver Sarah Kane. In samenwerking met Podium Hoge Woerd en RAUM presenteert SPRING op het Berlijnplein de herneming van de legendarische festival-hit Wiek van Schweigman&.

MEER INFORMATIE

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.