Spectaculair SUTRA van Sidi Larbi Cherkaoui te zien in Nederland

In 2018 is het 10 jaar geleden dat Sutra van Sidi Larbi Cherkaoui in première ging. Nu presenteert Sadler’s Wells London de voorstelling met een grootse tour door Europa, waaronder theaters in Nederland.

Definitieve doorbraak

Hij behoorde al tot de internationale danstop, maar toen in 2008 de voorstelling Sutra in première ging, trad Sidi Larbi Cherkaoui definitief toe tot de rangen der grote theatermakers. Dans, muziek, vormgeving, dramaturgie – alles klopte aan Sutra. Overal waar het stuk werd uitgevoerd, verwierf Cherkaoui een nieuwe schare bewonderaars.

Monnikenwerk

Cherkaoui was als kind al gefascineerd door de spiritualiteit en lichaamsbeheersing van deze eeuwenoude Chinese vechtkunst. Een jaar lang dompelde de choreograaf zich onder in het geïsoleerde bestaan van het Chinese klooster, communicerend met handen en voeten, etend, slapend en wakend volgens het rooster van de monniken. Zo werd Sutra een gezamenlijke reis, een culturele uitwisseling en een zoektocht naar een gedeeld artistiek universum, een versmelting van Cherkaoui’s eclectische danstaal en de uiterst precieze technieken van de krijgermonniken.

SUTRA van Sidi Larbi Cherkaoui is een onovertroffen voorstelling

Dit adembenemende spektakel verkent de filosofie en levensbeschouwing van de Shaolin-traditie en haar relatie met Kung Fu in een hedendaagse context. Met Anthony Gormley’s opvallende set van 21 houten dozen en de compositie van Szymon Brzóska die live zal worden gespeeld, is Sutra een onovertroffen voorstelling die al vele harten over de hele wereld veroverde.

In 2015 werd Sidi Larbi Cherkaoui benoemd tot artistiek directeur van Ballet Vlaanderen. Die functie combineert hij met een directeurschap van zijn eigen gezelschap, Eastman, dat de Belgisch-Marokkaanse choreograaf in 2010 oprichtte.

Speellijst

16 en 17 mrt Stadsschouwburg Amsterdam
20 mrt Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
31 mrt en 1 apr Theater Rotterdam
4 apr Zuiderstrandtheater, Den Haag
6 en 7 apr Theaters Tilburg
10 apr Schouwburg Agnietenhof, Tiel
12 apr Stadsschouwburg Utrecht
14 en 15 apr Concertgebouw Brugge
17 apr Cultuurcentrum Hasselt
21 apr Musis & Stadstheater Arnhem
23 en 24 apr Stadsschouwburg Groningen


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.