Tabula Rasa: onderga een volledige reset met Isabelle Beernaert 

Voor haar nieuwste productie Tabula Rasa maakte choreograaf Isabelle Beernaert met haar zestien dansers een complete reset. Nu is het publiek aan de beurt.

Intensieve pre-productie periode Tabula Rasa

Van ’s ochtends 7:00 uur tot ’s avonds 22:00 uur werkten zestien dansers onafgebroken aan de nieuwe productie Tabula Rasa. Dat was tijdens een intensieve pre-productie periode van vijf weken. Vanaf 21 augustus gaat de voorstelling in volledige productie gaan en op 16 november vindt de première plaats. Dan zal duidelijk zijn wat de veelbelovende periode van hard werken oplevert! 

Vijf weken de hele tijd dansen?

Zeker niet! De dansers ondergingen wat het betekent om terug naar de basis te gaan. Daarvoor beoefenden ze onder andere judo, Tai Chi, Prana Yoga, Iaido, Shiatsu, Tibetaanse klankschalen, muziektherapie, boswandelingen en meditaties. 

tai chi tabula rasa met isabelle beernaert

Dat klinkt als een retraite

Dat was het ook. Geen telefoon, geen internet, geen vlees, geen sigaretten, geen suiker, geen koffie. Er was zelfs een dag van complete stilte (er werd niet gesproken), en een dag van niet zien: een ‘blinde’ dag. Die verwijst naar het thema van Vrouwe Justitia, de godin van de rechtvaardigheid.

Een serieuze aanpak

Een ongekend serieuze aanpak! Daar staat Isabelle Beernaert ook om bekend. Dat zag je al toen ze choreografieën maakte voor So You Think You Can Dance. Ze laat graag haar dansers diep naar de kern gaan. Ook voor Tabula Rasa wil ze dat de dansers als een nieuwgeborene weer naar alle zintuigen leren te voelen en te luisteren.

Wat is Tabula Rasa?

Tabula rasa is Latijn voor ‘schone lei, onbeschreven blad’ en staat voor iets dat of iemand die nog niet is beïnvloed door indrukken van buitenaf. Je kunt bovendien ook elke dag zien als een onbeschreven blad dat we naar onze hand kunnen zetten en kunnen vullen met dromen, kansen en avonturen.

Wat kun je verwachten van de voorstelling?

Je ziet zestien dansers uit Spanje, Italië, Polen, Nieuw-Zeeland, Engeland, Zuid-Amerika, Japan, Indonesië, Noord-Afrika en België. Ze dansen op muziek van Muse, Armand Amar, Max Richter en Damien Rice. Kostuums zijn van Shura. Maar heel bijzonder is dat ze de gehele periode zo toegewijd hebben gewerkt aan deze nieuwe productie. Dat belooft een diepgaande voorstelling die je emotioneel gezien wel eens zou kunnen wegvagen.

Isabelle over de voorstelling

‘Wie wil er niet weleens helemaal opnieuw beginnen en alles achter laten? Onze geschiedenis, onze beslissingen, fouten… in één beweging van tafel vegen! Als een onbeschreven blad weer doorgaan. Het verleden vergeten, de toekomst wacht… De staat van zuiver potentieel, alles is wederom mogelijk. Opgeruimd na een hevige storm, een louterende brand, een nieuwe start.’

Tabula Rasa van Isabelle Beernaert

(foto: Bob Karman)

De zevende van Isabelle Beernaert

Tabula Rasa is de zevende grote productie van Isabelle Beernaert:

Kaartverkoop

De voorstellingen van Isabelle Beernaert zijn doorgaans een groot succes, voor een opvallend jong publiek. Bij veel theaters, zoals de Maaspoort in Venlo staat een voorstelling van Isabelle Beernaert gewoon in de top 4 van best verkochte voorstellingen. Ook voor Tabula Rasa gaat het al snel met de kaartverkoop.

Tickets hier
 

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.