Transatlantic flitsende bijdrage Het Nationale Ballet aan Holland Festival

In Transatlantic brengt Het Nationale Ballet vier jonge honden van de klassieke balletwereld bij elkaar in een programma. Wie zijn ze?

Jonge choreografen in Transatlantic

De vier jonge honden zijn: Justin Peck, George Williamson, David Dawson en Ernst Meisner. Ze wonen en werken aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Alle vier tillen ze de eeuwenoude klassieke ballettaal naar een ander niveau. Rebels, want ze maken graag ultramodern ballet.

Justin Peck

Justin Peck is nog maar 27 jaar en nu al Resident Choreographer bij het beroemde New York City Ballet (NYCB). Dat kunnen weinigen hem nazeggen want er zijn er maar twee in de geschiedenis van het gezelschap die die titel dragen (de andere is Christopher Wheeldon). Peck studeerde als danser aan de School of American Ballet, de huisschool van NYCB. Sterdanser en legende Peter Martins voegde hem aan het gezelschap toe waar hij uiteindelijk solist werd en in 2008 zijn eerste choreografie maakte. Vanaf toen ging het snel want iedereen wil hem nu boeken. In Transatlantic is Year of the Rabbit te zien op muziek van een strijkorkest van Michael P. Atkinson.

George Williamson

Net als Justin Peck won George Williamson een nominatie voor de Benois de la Danse, de zogenaamde Oscar van de dans. Williamson studeerde als danser aan de English National Ballet School waar hij direct al prijzen won als jonge choreograaf. Daarna danste hij bij het Pools Nationaal Ballet dat onder leiding staat van ex-danser van Het Nationale Ballet en huischoreograaf Krzysztof Pastor. In 2012 werd Williamson benoemd tot Associate Artist van het English National Ballet. In Nederland kun je hem kennen van Dawn Dances dat hij in 2015 maakte voor de Junior Company van Het Nationale Ballet. Voor Transatlantic maakt de jonge choreograaf een nieuw werk.

David Dawson

David Dawson is Brit, Associate Artist van Het Nationale Ballet en heeft een nominatie op zak voor een Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansproductie voor zijn flitsende werk Overture. Werken van Dawson zijn inmiddels al opgevoerd in meer dan 25 landen. Hij studeerde als danser aan onder andere de Royal Ballet School en danste bij een indrukwekkend aantal gezelschappen: Birmingham Royal Ballet, English National Ballet, Het Nationale Ballet en Ballett Frankfurt. Bij het laatste werkte hij met William Forsythe, wat zijn scherpe danstaal verklaart. Dawson sleepte de Benois de la Danse-prijs in 2002 binnen met The Grey Area en ontving de Golden Mask Award als eerste Britse choreograaf bij het befaamde Marijinski Ballet. Tijdens Transatlantic zie je het bejubelde Overture op symfonische muziek van Szymon Brzóska.

Ernst Meisner

De Nederlander Ernst Meisner studeerde als danser aan de Nationale Balletacademie en de Royal Ballet School. Daarna danste hij tien jaar bij het beroemde The Royal Ballet (een bijzondere prestatie) en vervolgens bij Het Nationale Ballet. Meisner stopte in 2013 als danser en wijdde zich als artistiek coördinator aan de nieuwe Junior Company van Het Nationale Ballet. Als choreograaf was hij al zeer actief in Engeland, zo maakte hij werk voor dansers van The Royal Ballet en The Mariinsky Ballet. Ook in Nederland maakte hij bijzondere producties zoals een pas de deux op de trap van het Stedelijk Museum en het succesvolle Narnia, in samenwerking met ISH. Voor Transatlantic maakt Meisner een nieuw werk.

Conclusie

Transatlantic zit vol energie van jonge choreografen. Je krijgt een goede indruk hoe een nieuwe generatie dansmakers omgaat met de traditionele, klassieke balletstijl. Die ballettaal biedt nog steeds ongekende mogelijkheden. Verwacht van de vier choreografen in Transatlantic dan ook geen extreme fusion met andere stijlen: het zijn puristen met de best mogelijke ballettraining en indrukwekkende danscarrières. State of the art, zoals Het Nationale Ballet het zelf al zegt.

Transatlantic is te zien van 11 t/m 26 juni in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Boek hier je tickets.

(foto: Overture van Angela Sterling)

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.