What Do We Know: hoe combineer je vluchtelingen en Kafka in dans?

De in Israël opgegroeide choreograaf Sagi Gross en interdisciplinair kunstenaar Jeroen Fransen maakten met What Do We Know een poëtisch-abstracte voorstelling over vluchtelingen. Die zijn ook gewoon mens.

Wat zou je doen als je in een oorlogsgebied woont en plotseling moet vluchten?

De vraag spookte al een tijdje door het hoofd van Jeroen Fransen. Het begon bij een lezing over LHBT-vluchtelingen. Een Syrische jongen liep er verzorgd en optimistisch bij, terwijl hij toch al heel wat had meegemaakt. Dat beeld liet Jeroen niet meer met rust.

Partner Sagi Gross idem dito. Hij werkt mee aan een buddyproject voor LHBT-vluchtelingen. ‘Tijdens een workshop in Venetië vertelde ik over de foto’, aldus Sagi. ‘De dansers zagen mijn fysieke gevoel daarbij. Ik bedoel, toen ik die foto zag dat ik op een boot naar Venetië, terwijl dat jochie op dat moment ook op een boot zat en later verdronk. In dezelfde zee. Het zijn zulke verschillende werelden.’

Voorstelling over vluchtelingen

Beide oprichters van de GrossDanceCompany wisten dat ze hier een voorstelling over moesten maken. Vond onlangs directeur Rainer Hofmann bij SPRING nog dat je politieke onderwerpen niet moet gebruiken voor eigen gewin (‘geen vluchtelingen in voorstellingen’), Jeroen en Sagi waren juist diep getroffen. ‘Het is geen verhaaltje, het is een belevenis, een stroom van associaties’, aldus Jeroen. Hun onderwerp verweefden beide makers met het verstrikt kunnen raken in een ondoorgrondelijk rechtssysteem zoals beschreven in Het proces, van Franz Kafka. De schrijver die bekend staat om zijn paranoïde fictie.

What Do We Know moet voor het publiek een kennismaking worden met de ontmoetingen die Sagi en Jeroen in het verleden met LHBT-vluchtelingen hebben gehad. Op het podium staan zes dansers uit verschillende delen van de wereld. Wie overigens niet meedanst is Ahmad Joudeh, de Syrische danser die bekendheid kreeg vanwege een contract bij Het Nationale Ballet.

Info & tickets
Dit artikel is deels gebaseerd op Winq
Foto: Arjan Spannenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*